Valtteri Aaltonen

Sukupolvenvaihdokset ja perintövero

Keskustelu perintöverosta on jälleen kiihtynyt. Suomen johtaviin veroasiantuntijoihin kuuluva Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas muistuttaa YLE:n haastattelussa mm. siitä tosiasiasta, että perintövero on kansantaloudellisesti varsin fiksu vero ja nimenomaan taloustieteen näkökulmasta perintö on verotuskohde sielä perustellummasta päästä. Perheyritysten Liiton toimitusjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen on taas kovasti loukkaantunut siitä, että Niskakangas on tällaista mennyt julkisesti sanomaan.

Olen joskus miettinyt, että suomalainen politiikkaa olisi paljon miellyttävämpää, jos täällä keskityttäisiin enemmän asiaan ja loukkaannuttaisiin, järkytyttäisiin ja pöyristyttäisiin vähän vähemmän.

Joka tapauksessa liki kaikki perintöveron poistamista perustelevat puheenvuorot, puhdasta tunneretoriikka (”kateusvero!”) lukuun ottamatta, keskittyvät sukupolvenvaihdostilanteisiin. Sukupolvenvaihdos on perimisen erityistapaus, jossa perillinen jatkaa perintöomaisuudella perittävän maatalous- tai yritystoimintaa. Tarkkaa määrää vuosittaisista sukupolvenvaihdoksista ei tilastokeskuksesta hiukan yllättäen löydy, mutta taannoisissa perintö- ja lahjaveroa koskevissa hallituksen esityksissä, niiden määräksi on arvioitu karkeasti tuhat vuodessa, siis rapiat 2 % kaikista perintötilanteista.

Sukupolvenvaihdoksista ja niiden kevyemmästä verokohtelusta on säädetty erikseen perintö- ja lahjaverolaissa. Sukupolvenvaihdostilanteissa perintövero on noin 40 % siitä, mitä se muuten olisi. Esimerkiksi 150 000 euron arvoisen maatilan tai yrityksen sukupolvenvaihdoksena perivällä omistajan täysi-ikäisellä lapsella perintövero (ilman muita vähennyksiä) on noin 3500 €, useimmiten vielä huomattavasi vähemmän johtuen siitä, että sukupolvenvaihdostilanteissa omaisuus arvostetaan lievempien kriteerin mukaisesti kuin muissa perimistilanteissa. Tämän koroton maksuaika on viisi vuotta. Normaalitilanteissa perintövero ei siis ole nykyisellään este sukupolvenvaihdoksille.

Hyvin arvokkaiden perheyritysten kohdalla veron summa voi kuitenkin nousta korkeaksi. Perheyritysten pysymisellä yrittäjäsuvussa on ihan oma arvonsa ja melko harvinaiset, mutta silti ajoittain vastaantulevat tilanteet, joissa sukupolvenvaihdos jätetään tekemättä ainakin osin perintöveron vuoksi, eivät ole toivottavia. Sukupolvenvaihdoksia koskevissa säännöksissä on siis tarkastelemisen varaa ja niitten joustavoittamiseen pitäisi löytää keinoja.

Jos siis sukupolvenvaihdoksissa on ongelmia, niin silloin pitää keskittyä korjaamaan ne. Samaan aikaan monet perintöveroa vastustavat tarjoavat kuitenkin sukupolvenvaihdoksia syyksi lakkauttaa koko perintövero. Tämä ei ole kestävä agumentti. Paria prosenttia perinnöistä edustavat sukupolvenvaihdokset eivät millään perustele koko veron poistamista. Jos rengas on rikki, niin silloin vaihdetaan rengas, ei autoa.

Perintövero herättää ymmärrettävästi vahvoja tunteita, koska se osuu usein raskaaseen elämäntilanteeseen ja koska se muista veroista poiketen maksetaan usein kerralla. Poikkeussäännöksillä onkin tärkeää pitää edelleen huolta, ettei perintövero johda esim. alaikäisten lasten tai lesken kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin. Rationaalisesti ajatellen on kuitenkin syytä muistaa, että verojärjestelmässä perintövero on aina muun verotuksen vaihtoehto. Jos perintöveroa ei ole, niin sekä perittävä, että perillinen maksavat suhteessa enemmän muita veroja, riippumatta siitä, mikä on verotuksen kokonaistaso. Kansantaloudellisesti perinnön verottaminen on huomattavasti parempi kuin esim. tuotannon, siis työn ja pääomainvestointien verottaminen. Siksi perintöveroa ei ole syytä poistaa.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hyvä asiallisesti perusteltu kirjoitus.
Valtteri A.;"Olen joskus miettinyt, että Suomalainen politiikkaa olisi paljon miellyttävämpää, jos täällä keskityttäisiin enemmän asiaan ja loukkaannuttaisiin, järkytyttäisiin, pöyristyttäisiin yms. vähän vähemmän."

Tuohon sanomaasi oikeastaan sisäistyy erittäin suuri määrä kannanotoista moniin politiikkaan/lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Jos keskityttäisiin itse asiaan ja perusteltaisiin edes sitä omaa poikkeavaa kantaa, mutta usein mennään "moittimaan" (lievä ilmaisu) jopa koko puoluetta, vaikka puolueen kanta onkin aivan eri kuin mitä yksittäinen rivijäsen/kannattaja esittää.

Jukka Laine

AY-liikkeen ekonomistit siis ehdottavat Ruotsissa perintöveron palauttamista ja ansiotulojen verovähennysten lisäämistä. Lisäksi LO:n kaksi ekonomistia haluaisivat yhdenmukaistaa EU:n yritysverotuksen. En löytänyt Ruotsin hallituksen päätöstä perintöverotuksen palauttamisesta tai EU:n yritysverojen yhdenmukaistamisesta.

http://www.dagensjuridik.se/2014/02/lo-skattesyste...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ei ne sitä siellä nyt ole palauttamassa, kun ihmiset ovat vapaiden perintöjen ja lahjojen makuun päässeet. (Lahjaverohan on siellä myös poistettu).

Ruotsin porvarihallitus teki heti valtaan päästyään radikaaleja verouudistuksia, jossa edellämainittujen verojen lisäksi poistettiin myös kiinteistövero, teollisuuden energiavero, varallisuusvero ja ansiotuleveron progressiota alennettiin pudottamalla suurituloisten veroprosentteja.

Tämä on tuonut Ruotsin taloudelle mannaa eikä kenekään ole tarvinnut haikailla mistä ne poistetut verot rahoitetaan. Ne rahoitetaan kansantalouden kasvusta ja veronkierron vähyydestä.

Jouni Nordman

Onneki olemme EU:sa, sillä itse olen kaikille kaverille valistanut, että kun on perintöä tulossa, niin katsoo aina mikä on senhetkine tulo itsellä. Tässä esim. kaverin otti virkavapaata ja teki etätöinä Virosta käsin, sillein että vertus siirtyi Viroon. Sillä perintö mitä oli saamassa oli 200000€, joten hän tienasi 40000€ puhtaana käteen, joka suomen verosysteemillä olis ollut netto palkkana 1.5v palkka.

Eli itse olen täysin valistamissen EU:n hyvistä puolista kertonut, joka varsinkin verosuunnitelussa on hyvinkin kannattavaa.

Toimituksen poiminnat