Valtteri Aaltonen

Numeroita ministeri Rädylle

Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri, entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on tänään julkisesti ihmetellyt valtiovarainministeri Antti Rinteen esittelemää  verotuksen lapsivähennysmallia, joka toisi helpotuksia pienituloisten lapsiperheiden verotukseen.

Rädyn kommenttien huomionarvoisimmat kohdat ovat hänen käsityksensä Suomalaisten vuosituloista. Räty arvostelee sitä, että  veronhelpotuksen saisi täysimääräisenä vain alle 2100 euron veroanalaisilla kuukausituloilla, koska näin vähän tienaavia on Rädyn mukaan "kuitenkin hyvin pieni osa Suomalaisista vanhemmista".

"– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa? " Kyselee Räty.

Tulotilastoja käsittelevät ammattilaiset löytänevät ministerin kysymykseen varmasti tarkan vastauksen piakkoin. Sillä välin voimme leikkiä maallikkoetsivää ja tarjota jotain apua Laura Rädylle. Tilastokeskus antaa nettisivuillaan ystävällisesti aineksia vastauksen etsimiseen. Valitettavasti viime vuoden tulotilastot eivät vielä ole käytettävissä, joten on pakko turvautua vuoden 2012 tilastoihin veronalaisista tuloista.
(http://193.166.171.75/Database/StatFin/tul/tvt/2012/2012_fi.asp)

Tilastokeskuksen sivuilta ei ole saatavilla taulukoita, joissa tulot olisi jaoteltu perhetilanteen mukaan. Joudutaan siis käyttämään jaottelua tulonsaajien iän mukaan ja olettamaan, ettei lasten vanhempien keskimääräinen tulotaso poikkea olennaisesti lapsettomista. Jos käytämme oletuksena, että lapsia syntyy yleensä suunnilleen 20-40 vuotiaille vanhemmille, niin alaikäisen lasten vanhemmat, joita veronalennus voisi koskea ovat siis yleensä tulotilastojen ikäluokissa 20-59.

Tässä ikähaarukassa veronalaisten tulojen saajia on kaikkiaan 2 787 000.
(http://193.166.171.75/Dialog/varval.asp?ma=100_tvt_tau_110&ti=6%2E+Tulonsaajien+luku%2C+veronalaiset+tulot+ja+verot+i%E4n%2C+sukupuolen+ja+veronalaisten+tulojen+mukaan+2012%2C+1000+%80&path=../Database/StatFin/tul/tvt/2012/&lang=3&multilang=fi)

Heistä alle 2088 euron kuukausitulot (alle 25 000 euron vuositulot) on 1 174 000:lla.

Siispä vuonna 2012 20-59 vuotiaista tulonsaajista yli 42 %:lla veronalaiset tulot ovat alle 2088 € kuussa.

Aika moni suomalainen siis löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2100 €.

Joku voisi mainita asiasta ministeri Rädylle.

 

 

www.valtteriaaltonen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Voisiko riidan viheltää poikki kokoomuksen ja demareiden välillä ja yksinkertaisesti perua lapsilisien alkuperäiset leikkaukset?

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Tietämättä tarkemmin lapsilisäpäätöksen taustoja tai mitä hallituksessa puhutaan, se saattaa olla tämän lopputulos.

Käsittääkseni valtiovarainministeri Rinne haluaisi peruuttaa lapsilisäpäätöksen. Kokoomus taas ei haluaisi. Mutta vielä vähemmän kokoomus haluaa tällaista osittaista peruutusta, joka "suosii" pienituloisia.

Voipi olla, että lapsilisäleikkauksen peruuttamisesta saadaan tähän sopiva kompromissi.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hyvä homma, jos näin tapahtuu. Tosin uskotko tosiaan, että Kokoomus tähän suostuu? Siellä kun tosiaan vaikuttaa tällaisia todellisuudesta totaalisesti vieraantuneita laurarätyjä, vaan heitä lähinnä kiinnostaa säästäminen ja kurjistaminen sote-puolelta.

Lapsilisiä leikkaamalla muuten aiotaan saada 110 miljoonan säästöt:

http://www.hs.fi/politiikka/a1395728260436

Lapsivähennykseen hallitusohjelmassa varattiin vain 70 miljoonaa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128870415413...

Kysymys kuuluu: uskotko rehellisesti, että kokoomukselle passaisi lapsilisien leikkauksen poisto vaikka sen kustannus valtiolle olisi suurempi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikeata tajuta, että joku siinä asemassa menee tuollaisen kysymyksen laukoamaan ottamatta vastauksesta selvää.
En ole tutustunut Rinteen esitykseen ja miten se kompensoisi lapsilisän leikkausta. Onko määritelty kummalle se verovähennys tulisi jos on kaksi huoltajaa? Entä jos huoltajalla joutuu tulemaan toimeen peruspäivärahalla, kattaako verosumma vähennyksen jos on monta lasta.
Entä ne perheet joissa on toistakymmentä lasta?

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

[Poistettu kirjoituksen aiheeseen varsinaisesti liittymätön yhden henkilön viestiketju]

Yleistä "en pidä demareista" -kommentointia voi laajemmin käydä harrastamassa esim. edellisen SDP:tä käsittelevän kirjoitukseni (4.8.2014) kommenttiosioon.
Koetetaan luettavuuden vuoksi pitää kommentit kirjoituksen aiheeseen liittyvinä.

Olisi myös hyvä koettaa mahduttaa sanottava kerralla yhteen kommenttiin. Itsekommentointi (omien kommenttien kommentointi) on likaista ja siitä voi tulla sokeaksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vai kyselee ministeri Räty erään puoluetoverinsa "heikomman aineksen" lukumääriä?

Sattuneista henkilökohtaisista syistä katselin itsekin tulojani ja tältä vuodelta projisoituna vaikuttaisi bruttotulot olevan sinällään ihan komeat, mutta kun siitä saksitaan sekä työnantajan ja työntekijän pakolliset eläkevakuutusmaksut niin nettotuloksi jää alle 1000 €/kk, palkansaajan bruttotulo-osan ollessa sentään 1674 €/kk.

Ei ihme, ettei ole pentuja. Eikä edes mahdollisuuksia asua Suomessa. Mutta koitetaan jokainen pärjätä jotenkin, mieluusti ilman niitä lapsia.

LISÄYS: toki pakollisten eläkemaksujen ohella siitä napsitaan 24 prossan alv, sitten tuloverot ja jotain pienempiä muita eriä. Todellisuudessa tilanne on, että esimerkiksi n. 2100 euron laskusta tilille "mahtuu" vain hieman alle tonni. =)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Tavallisia" ja pitkäaikaistyttömiä on todellisuudessa ehkä enemmän kuin viralliset tilastot kertovat.

Heidän nimikkeensä ei tietenkään ole "palkansaaja", vaan usein "etuisuuden" saaja eli sossu/ KELA/ tai työttömyyspäivärahan avulla elävä. Osalla heistä voi olla satunnaisia pieniä keikkatuloja, joita toki rokotetaan isolla prosentilla nimikkeellä sivutulo, koska etuisuus on se "päätulo".

Näin yleisellä tasolla "tuloja" on sekalaisia tyyppejä eri tilanteissa olevilla ihmisillä. Niitä sitten luokittelevat poliitikot, sossut, MOL:lit ja verottajat eri tavoin. Harvemmin yksilön kannalta fiksusti.

Joten itse pääasiaan mennäkseni näitä "pienituloisia" on yllättävissä piireissä yllättävän paljon. Omasta puolestani voin todeta kuuluneeni ns. alakastiin n. 10 vuotta, vaikka aivotoimintaani se ole vielä (lähiomaisten mukaan) sumentanut.

Tällaiset ko. tuloluokkien päiden yli lausutut Räty-, Urpilais-, Katais-, Stubb- tai Arhinmäki- jne. heitot ovat tulleet tutuiksi ja kaikkien puolueiden taholta ainakin siinä mielessä, että mitään uutta, kestävää, mielekästä ja asiakkaan kannalta viisasta ei ole saatu synnytetyksi pohjoismaiseen pahoinvointivankilaamme, sillä sen arkkitehtuuria vain ihaillaan - sen toimivuutta ei osata tarkastella. Nippeliväittelyä.

Siksi moni kokee tällaisen poliittisen nokituksen esim. lapsivähennyksistä tai tuloluokista tyhjänpäiväisenä itse asioiden parantamisen kannalta. Rinne tai Räty. Urpilainen tai Katainen. Yksi lysti - tuumaa moni torikahvilassa. Valitettavasti.
Sellainen on samalla omiaan polarisoimaan kansaa. Kuka siitä hyötyy?

P.S. Voi vain ihmetellä, miksi tämänkin korjaamisaikeisiin on käytetty yli 20 vuotta:
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131342-vain...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siis mitä ihmettä? 2100 euroa kuukaudessa? Kerro missä sellainen työ on, kun minä olen tienannut parhaimmillaan 1200 euroa. Huomauttaisin, että tilastot eivät kerro koko totuutta vaan kertovat keskimäärin, siinä vaan unohdetaan isoja palkkoja tienaavat pois tilastoista.

EDIT: Tarkoitin, että isot palkat lasketaan mukaan ja siten saadaan keskimäärin, siinä ei ole niitä vähän tienaavia kuten minä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos peruspäivärahalla elävällä yksinhuoltajalla on 3-4 lasta, ei ole mistä vähentää lapsivähennystä lähestulkoon täysimääräisenä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Räty osoitti kyllä "arvonsa".

Mutta sosiaalidemokraateillakin on vähän numeroitten kanssa tekemistä, jos haluaa olla pienituloisen asialla. Ihan vaan että oltaisiin tosi rehellisiä kun keskustellaan toisen puolueen aivopieruista.

Jutta Urpilainen, silloinen puheenjohtaja: Pienituloinen on alle 3000 euroa tienaava.
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2009090610200180_uu....

Mikael Junger, silloinen puoluesihteeri: Kymppitonni kuussa ja milli pankissa täyttää elämän tarpeet
http://www.talouselama.fi/uutiset/jungner+sd+kympp...

Miun neuvo on nyt oikeasti huuhdella oma pesä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Typeryksiä on joka puolueessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tottakai. Sitten pitää vaan katsoa että missä asemissa. Räty on kokoomuksessa ministeri, "3000 euroa tienaava on pienituloinen" demaripuheenjohtaja Urpilainen oli valtionvarainministeri 3 vuotta ja "milli tilillä ja 10k kuussa täyttää elämän tarpeet" oli demareiden puoluesihteeri.

Sillä on merkitystä että missä asemassa ollaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tyhmimmät yleensä pääsevät kukkoilemaan tunkiolle. Entisellä valtionvarainminesterillä ei oikein ollut laskupäätä, mutta sepitteli runsaasti monenlaisia metafooria valuvioista ja tautien leviämisestä.
Mutta aika huonoja näyttävät olevan nykyisenkin rahapilven hoitajan laskutaidot. Jos yksinhuoltajan vuositulot ovat n.10000 niin verot on aika vähäiset, ehkä pari prosenttia, siitä voi olla vaikeata vähentää lapsivähennystä täysimääräisenä.

Risto Ranne

"3 000 euroa menee helposti rikki valtiolla, mutta jää usein vain haaveeksi kunnissa. Keskiansioissa onkin suuri ero riippuen siitä, kuka on työnantajasi. Esimerkiksi sairaanhoitajan keskiansio kunnissa on 3 033 euroa, mutta valtiolla 3 306. Siivooja saa palvelualoilla 1 615 euroa, kunnissa 1 893 euroa, valtiolla 2 149 euroa ja teknologiateollisuudessa 2 400 euroa kuussa." Mitä se Räty tarkoittikaan?l
Keskiansiot v. 2012 olivat 3206€.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Palkansaajien keskiansiot saattoivat olla mainitsemasi 3206€, mutta työttömillä ja eläkeläisilläkin on lapsia.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Onhan meillä demareilla toveri Jungner, joka muistaakseni puhui joskus jostakin 10000 kuukauspalkasta ja miljoonan euron pankkitilistä....

Terveisin

Ingmar Forne

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

60 vuotta täyttäneiden pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut tasaisesti. Vuonna 2006 15 000 ja nyt lähes 45 000. Kuka näistä ansaitsee (nauttii etuutta) tuon 2100-2600 kk? Jokaisen hallituksen sosiaali ja terveysministerin ja työvoimaministerin tiedossa on ollut tämä kehitys, mutta mitään sellaista ei ole tehty, jolla olisi kehityskierre katkaistu. Olisko syinä haluttomuus, kyvyttömyys, tahallisuus...? Tahallisuutta voi pitää ainakin työnantajapuolen menenettelynä, sillä ikääntyvät ovat saaneet ensimmäisenä kenkää yt-prosesseissa.Siitähän onkin tehty työpaikoilla tietoisesti pelolla johtamisen väline, jota vastaan ay -liikekin on ollut täysin hampaaton. Ei voi välttyä tässäkään ajatukselta, että olisko tällaiselle kasvottomalle yt-menettelylle kumpikin mainittu osapuoli siirtäneet oman valtansa. Näin päästään tästäkin kuin koira veräjästä. Poliitikoille pitkäaikaistyöttömyys asiassa jää syyksi kyvyttömyys esittää ratkaisuja, sillä kyllä heillä varmaan haluja olisi. Vai mitä syitä löytäisi SDPnTöölön puolueosasto ? Tänään on jo yli 30 000 allekirjoittanut valistusadressin Laura Rädylle.

Risto Koivula

Täällä olisi Terveysministeri Rädylle muuta puuhaa kuin jauhaa paskaa:

http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174319-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset