Valtteri Aaltonen

Valtakunnansyyttäjän on erottava

Korkein oikeus on tänään aamulla julistanut tuomionsa, jolla se on tuominnut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tahallisesta virkarikoksesta 40 päiväsakkoon. Tuomion taustalla oli se, että Nissinen on aktiivisesti ajanut valtakunnansyyttäjänvirastossa hankintoja veljensä yritykseltä. KKO kiinnitti huomiota siihen, että menettely jatkui useita vuosia siitä huolimatta, että Nissistä oli muistutettu mahdollisista esteellisyysongelmista.

Nissinen oli tiettävästi tehnyt samaa toimiessaan Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä, mutta näiltä osin tekojen syyteoikeus oli vanhentunut.

Koska KKO käsittelee valtakunnansyyttäjää vastaan nostetut syytteet ylimpänä ja ainoana instanssina, tuomiosta ei voi valittaa. Se on siis heti lainvoimainen.

Jostain syystä kuitenkin lehdissä kerrotaan, että Nissinen suunnittelee palaavansa takaisin valtakunnansyyttäjän tehtäviin heti huomenna. Rikostutkinnan ajan hän on ollut virastaan pidätettynä, mutta virasta pidättäminen tällä perusteella on päättynyt tuomion julistamiseen. Oikeusministeriö on ilmoittanut käynnistävänsä virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen jatkosta ja lupailee ottavansa kantaa asiaan vuoden vaihteen jälkeen.

Nyt voi sanoa, ettei mene niin kuin Strömsössä. Kun valtakunnansyyttäjä länsimaassa tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta, niin silloin ainoa järjellinen vaihtoehto on, että hän ilmoittaa välittömästi itse eroavansa. Ja kyse ei ole vain juridiikasta ja moraalista. Vaikka tapahtuneessa olisi kuinka eri puolia ja näkökulmia ja vaikka oikeusministeriö ei ryhtyisi toimiin Nissisen erottamiseksi, niin hänen itse pitäisi ymmärtää tilanteen mahdottomuus. Valtakunnansyyttäjä on instituutio. Ja sitä instituutiota, kuten laajemmin kansalaisten luottamusta koko oikeuslaitokseen instituutiona, pitää suojella tällaiselta. Ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että yksi Suomen oikeuslaitoksen korkeimmista virkamiehistä saisi jatkaa tehtävässään tilanteessa, joka johtaisi potkuihin useimmissa ihan tavallisissakin työpaikoissa.

Nyt siis ei ole enää kysymys enää vain tuomiosta tai Nissisestä henkilönä. Kyse on oikeuslaitoksen ja sen uskottavuuden suojelemisesta. Ja jos Nissinen ei tätä itse nopeasti ymmärrä, se viimeistään kertoo, ettei mies ole oikeassa työpaikassa.

www.valtteriaaltonen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hyvin perusteltu kirjoitus Valtterilta. Käsittämätömtä on ettei Matti Nissinen itse näe sytä irtisanoutumiseen. Katsotaan mitä tapahtuu ensi vuoden alkupuolella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo
Pekka Pylkkönen

Aamen eikä yhtään "muttia" perässä. Ei edes alpakoita.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huomasitko että apulaisoikeuskansleri ei edes vaatinut Nissisen viraltapanoa eikä KKO ottanut tuomiossaan kantaa Nissisen sopivuuteen toimia virassa jatkossa?

Jos oikeusministeriö ei ryhdy toimiin, eipä Nissiselläkään ole syytä antaa itselleen potkuja. 40 päiväsakkoa riittää potkujen antamiseen alemman tason virkamiehelle mutta ei ylemmän tason vallankäyttäjälle. Jospa presidentti ottaisi julkisesti kantaa Nissisen osoittamaan tehokkaaseen katumiseen?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tämä pressan "tehokas katuminen" on poliittisen veivaamisen viimeinen keksintö. Mitä se muka tarkoittaa. Henkilökohtainen mielipide sen mukaan kenestä on kyse tai kenen naama mielleyttää kenen ei. Ihmeellinen lakimies tamä Saukki.

Juha Hämäläinen

Oikeuslaitoksella ei nyt ole muutenkaan mitään uskottavuutta Suomessa eikä muualla.

Jo tämän jutun yhteydessä siitä on useita esimerkkejä. Ensinnäkin millä perusteella vain yksi oikeusaste antaa lopullisen päätöksen tämän herran jutussa. Sehän nimenomaan mahdollistaa hyvä veli-palvelut korkeissa viroissa oleville.

Toinen esimerkki on rikoksen vanhentuminen. Senhän ei tulisi olla koskaan mahdollista vaan juttu tulee voida ottaa käsittelyyn niin kauan kuin näyttöä on saatavilla syytekynnyksen ylittämiseen. Aika ei saa millään tavoin auttaa rikoksen tekijää.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei kannata vapaaehtoisesti erota, koska palkanmaksu katkeaa siihen ja joutuu työvoimatoimistossa karenssiin. Mitä sillä olemattomalla kunnianrippeellä tekee, joka eroamisen tai jatkamisen välisestä valinnasta jää, jos joutuu rahapulaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Osoittaa hyvin Suomen "oikeusvaltion" arvopohjan mikäli ei eroteta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ylin oikeusaste eli korkein oikeusaste tai viimeinen oikeusaste Suomessa on oikeusaste, jonka ratkaisu on lopullinen ja jonka tuomioista tai päätöksistä ei voi valittaa tai hakea niihin muutosta miltään toimielimeltä tai tuomioistuimelta.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen.

Miksi Matti Nissisen pitäisi nyt erota, kun KKO:n päätös oli vain alle kahden tonnin sakkorangaistus. Nissisen rikos oli todella vähäinen. Vertailun vuoksi 50km ylinopeudesta 60 km alueella Nissinen olisi maksanut yli 10 000 €.

Jos nyt on sitä mieltä, että jonkun pitäisi erota tai joku pitäisi erottaa, niin eivätkö ne olisi nyt lähinnä tuon korkeimman oikeuden päätöksentekijät. Nissinen on lainvoimaisen tuomionsa kärsinyt.

On toki vielä mahdollista, että oikeusministeriö harkitsee KKO:n päätöksen perusteella Nissisen jatkoa. Arvioini on, että Matti Nissinen jatkaa virkaansa valtakunnansyyttäviraston johtajana.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kysymys oli kuitenkin tahallisesta teosta.
https://yle.fi/uutiset/3-9986801

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuosta liittämästäsi linkistä löytyy oikeusoppineiden kannanottoja Nissisen saamasta tuomiosta ja hänen mahdollisuudestaan jatkaa virassa.
"Jos ylimpään syyttäjävirkamieheen kohdistuu vakavaa epäluottamusta, niin kyllä se leimaa vähän koko syyttäjälaitostakin. Siinä mielessä tämä jäytää meidän syyttäjälaitoksemme uskottavuutta ja luottamusta syyttäjän toimintaan."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ne jotka kannattavat korruptiota kannattavat luonnollisesti korruptioon syyllistyneen oikeusviranomaisen jatkavan virassaan. Suomessa korruptio on pesiytynyt juuri korkeimmalle poliittiselle tasolle eikä keskiportaan viranomaisiin kuten perinteisissä banaanivaltioissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Media ja blogit ovat täynnä Hakkaraista, mutta uutistasolla tämä uutinen on paljon kovempi juttu. Aivan uskomatonta jos mies jatkaa virassaan. Siis valtion korkein syyttäjäviranomainen menee normaalisti töihin saatuaan tuomion korkeimmalta oikeudelta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse epäilen, että oikeusministerö katsoo, ettei Nissinen voi jatkaa virassaan koska kyse oli kko:n päätöksen mukaan tahallisesta teosta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No toivotaan että katsoo. Tuskin ennen huomista ehtii ennenkuin mies menee töihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Kokko

Kyllä Nissisen pitää mennä huomenna töihin hoitamaan virkaansa (virkavelvollisuuttaan) ellei hän ole sairas, ole sairauslomalla, lomalla tai vietä vapaapäivää.

Toisaalta on kai edullisempaa mennä vaan duuniin ja odottaa oikeusministeriön lopullista ratkaisua hänen virkansa kohtalosta. Kyllä se ratkaisu sieltä nopeasti tulee, koska virkamies pitää irtisanoa henkilökohtaisten syiden perusteella kohtuullisen ajan kuluessa siitä, kun irtisanomisperuste tuli viranomaisen tietoisuuteen.

Virkamies voidaan myös irtisanoa, jos tämä jatkuvasti ja olennaisesti laiminlyö virkavelvollisuuksiaan taikka laiminlyö niiden hoitamisen. Jos virkamies irtisanotaan hänestä itsestään johtuvasta syystä, pitää syyn olla erityisen painava. Tätä oikeusministeriössä nyt pähkäillään.

Kenkää tai ei, mutta itse ei kannata ruveta asemansa kanssa sooloilemaan ! Kyllä lakimiehet sen tietävät.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Valtteri Aaltonen toi esille aivan oikein sen, että valtakunnansyyttäjä on ns. insituutio (ei ainoastaan henkilö).

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Juuri siinä minusta on koko jutun ydin. Rippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän tuomittavana valtakunnansyyttäjän toimintaa virkamiesoikeudellisesti tm. pidetään, niin hän vahingoittaa valtakunnansyyttäjä-instituutiota ja heikentää kansalaisten luottamusta oikeuslaitokseen, jos jatkaa tehtävässään.

Lisäksi valtakunnansyyttäjän aseman pitää olla vahva ja riippumaton (ja vielä myös näyttää ulospäin siltä). Myöskään se ei ole Nissiselle tämän tuomio jälkeen oikein mahdollista.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valtakunnansyyttäjä on erittäin merkittävä henkilö oikeuslaitoksessa, jolle on annettu paljon päätäntävaltaa. Se ilmenee Valtakunnansyyttäjänviraston sivuilta. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää piti Korkeimman oikeuden antamaa tuomiota vakavana suhteessa valtakunnansyyttäjän viranhoitoon tv:ssä eilen.

Suuresti arvostamani Olaus Petrin Oikeusohjeita 450 vuoden takaa:

”Tuomarin tulee myös muistaa tuomarinviran olevan asetetun yhteisen kansan hyödyksi eikä tuomarin omaksi hyödyksi, ja sentähden hänen pitää sitä hoitaa yhteiselle kansalle eikä itsellensä hyväksi, vaikka siitä hänelle itseelleenkin on hyvää, kun hän sitä oikein toimittaa. Kuitenkin tulee hänen virassansa tavottaa yhteistä hyvää eikä omaansa. Sillä tuomari on yhteisen kansan tähden eikä yhteinen kansa tuomarin tähden.”

http://www.vksv.fi/fi/index/valtakunnansyyttajanvi...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ohhoh, kyllä on harvinaista, mutta tällä kertaa on myönnettävä, että olen demarin, siis Aaltosen, en Nissisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Kyllä on äärimmäisen nolo "herra" tämä Nissinen, kun ei ymmärrä itse erota. Luottamus ja uskottavuus häneen on totaalisesti menetetty ja nyt hän kehtaa vielä kyseenalaistaa oikeuslaitoksen uskottavuuden omalla itsekkäällä toiminnallaan. Eropaperit välittömästi sisään niin säästää edes uskottavuutensa rippeet.

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

Hyviltä veljiltä ei edellytetä "aktiivista katumista". Ei tähän voi muuta todeta!

Käyttäjän JariSavolainen kuva
Jari Savolainen

Se nyt olisi ennen kuulumatonta, että Suomessa virkamies (tai poliitikko) ottaisi vastuun omista tekemisistään ja eroaisi ilman venkoilua.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

[Poistettu kommentti. Koitetaan pysyä asiassa]

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

LAKI KAIKILLE SAMA -VITSI

Ryhdikäs liike olisi valtakunnansyyttäjältä tehdä nyt se kuuluisa johtopäätös ja tajuta itse erota saamansa tuomion jälkeen, kuten Valtteri Aaltonen puheenvuorossaan esittää.

Kyseessä on valtakunnan ykkössyyttäjän toimi, kansalla kait oikeus olettaa, että virkaa hoitaisi laillisilla poluilla pysynyt henkilö.

Suomessa maan tavaksi on muodostunut, ettei korkeiden virkojenhaltijat noita johtopäätöksiä juurikaan ole tehneet kiinni jäämisistään ja tuomioistaan huolimatta, vaan takapuolensa ovat liimaantuneet entistä tiukemmin saavuttamiinsa virkapalleihin: "Minä en aio erota!" -vastauksia ilmoille lauottaessa.

"Laki on sama kaikille" on vitsi. Se siitä viranhaltijoiden moraalista, etiikasta, rehellisyydestä, jne, joilla ei heidän maailmassaan juurikaan mitään arvoa ole omien tai kaverivirkamiesten rikosjuttujen ollessa kyseessä, kansalaisia kurittaessaan tilanne päinvastoin, jolloin ampuvatkin yhteistyössä virkamiesapuporukalla ja täydeltä laidalta kohti yksin jätettyä kansalaista, jolla todellisuudessa ei mitään mahdollisuutta yksin puolustautua.

Katseet kohdistuvat nyt uuteen oikeusministeri Häkkäseen ja oikeusministeriöön, miten ryhdikästä väkeä sieltä löytyy, tehdessään päätöstä Matti Nissisen jatkosta.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Suomessa ei ole demokratiaa ja vallan kolmijako-oppi on hylätty. Tämä laittomuuden aika on kestänyt jo yli 20 vuotta.
Valtakunnansyyttäjän case sopii isompaan kuvaan, kuin nenä päähän....ja vieläkään hallinto ei näe mitään tarvetta petustuslakituomio-istuimelle....ettänäin Suomi 100, vaikka oikeesti Suomen itsenäisyys päättyi 25 vuotta sitten.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Hyvä veli on korruption synonyymi. Nyt oli kaiken lisäksi veli. Kuinka korruptiota tämän jälkeen uskottavasti viedään syytteeseen kun ylin syyttäjä itse tietoisesti suosii veljeään jättämällä itsensä jääväämättä.

Tuomio tuntuu kovin lievältä, ylinopeutta voi ajaa vahingossa mutta tämä oli korruptiota josta pitäisi tuomita huomattavasti ankarammin. Ehkä eduskunnan pitäisi miettiä asteikoita uusiksi jos tämä ei riitä kuin pieniin päiväsakkoihin. Eihän se ole mikään pelote. Tosin viraltapano tietysti on mutta sekin jää näköjään oman harkinnan varaan jollei om toisin päätä.

Toimituksen poiminnat