Valtteri Aaltonen

Kaikki blogit puheenaiheesta EFTA

Brexit, Britanian pääsy sisämarkkinoille?

Süddeutsche Zeitung pohtii tänään Britanian mahdollisuuksia järjestää pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille esimerkiksi Efta-jäsenyyden kautta Brexitin jälkeen.

Norjan pääministeri Erna Solberg ei heti ensimmäisenä ole toivottamassa Britaniaa takaisin Eftaan. Norja on järjestänyt oman pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille  Eftan ja Euroopan talousalueen kautta. Muut Efta-jäsenet ovat Lictenstein, Islanti ja Sveitsi. Sveitsi ei kuitenkaan kuulu Euroopan talousalueeseen, vaan on järjestänyt pääsynsä sisämarkkinoille kahdenvälisillä sopimuksilla eri EU-maiden kanssa.

Tyypillisiä harhoja EU:sta

Tavallisesti EU:ta puolustellaan epämääräisin ja virheellisinkin väittämin:

 

"EU:n aikana on tapahtunut hyvää kehitystä, siispä se on EU:n ansiota."

EU - hyvä vai huono?

Toisen maailmansodan jälkeen pohdittiin Euroopassa sitä, miten jatkossa sodat Saksan ja Ranskan kanssa voitaisiin jatkossa estää. Tältä osin merkittävä tulos saavutettiin 1950-luvun lopulla, kun Roomassa solmittiin EEC:n (Europen Economic Community) perustamissopimus, joka aloitti Euroopan talousintegraatiohankkeen.

 

Brexitin ympärillä epätarkkaa infoa

Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta on aiheuttanut myös Suomessa kirjoittelua puolesta ja vastaan. Kirjoituksiin sisältyy myös EU-fanien tarkoituksenmukaisia väitteitä, jotka mielellään esitetään tosiasioina. Yksi tällainen väittämä on, että britit joutuisivat maksamaan osallistumisestaan EU:n sisämarkkinoihin (HS 31.5.16). Tietääkseni tällaista maksua ei ole edes Kiinalle. Tällä ilmeisesti tarkoitetaan, että eron myötä Iso-Britannia joutuisi maksamaan tullimaksuja viennistään EU-maihin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä