Valtteri Aaltonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Polyamoria

Ideologiat pois mun makuuhuoneesta

Polyamoria-käsitteeseen tutustuin muistaakseni ensimmäistä kertaa Profane Existence-lehdessä vuonna 2003 julkaistusta artikkelista. Skenen kehitystä Suomessa olen seurannut miltei alusta asti. Tietääkeni Suomen ensimmäinen polyamoriatapaaminen järjestettiin Helsingin Prideillä kesällä 2005. Tähän en osallistunut, mutta olin pari kuukautta myöhemmin yksityisasunnossa järjestetyssä jatkotapaamisessa, sekä seuraavan vuoden Prideillä järjestetyssä tapaamisessa.

Seuraavaksi lukumääräneutraali avioliittolaki

Maaliskuussa koitti ilon päivä, kun samaa sukupuolta olevat parit pääsivät vihdoinkin vihkiytymään Suomessa. Muut Pohjoismaat ovatkin sallineet sen jo aiemmin. Monesti tuntuu siltä, että Suomi seuraa muita Pohjoismaita pitkällä viiveellä. Nyt on kuitenkin erinomainen mahdollisuus ryhtyä edelläkävijäksi - sallitaan moniavioliitot!

 

Se, koira älähtää, johon..

Blogitekstiini "Suomi suohon, hymy huulilla" oli tullut runsaasti todella asiatonta kommentointia, joka oli kohdistettu vieläpä suoraan henkilöön, tässä tapauksessa blogistiin eli minuun. Tekopyhäksi tai perverssiksi haukkuminen tai ryhmäseksin kokeilemisen ehdottaminen ei ole keskustelua, vaan asiatonta ja törkeää käyttäytymistä. Ei kiitos, en blogissani ota vastaan"avioliittoneuvoja". Ei pidä myöskään unohtaa perinteisiä "käytät elämäsi vihaamiseen" ja "ole hiljaa"- kommentteja.

Vihreiden nykyinen suunta herättää ihmetystä

Vihreä liike ja sen poliittinen ulottuvuus sekä ruumiillistuma vihreä liitto perustui alkulähteillään ekologiselle ajattelulle sekä muulle luonnon- ja biodiversiteetin suojelulle. Tämän äärelle palatessa loka-marraskuun vaihteessa pidetyn vihreiden nuorten tilaisuuden asialista, jossa keskeistä roolia näyttelivät polyamoria ja seksityön laillistaminen, tuntuu erikoiselta.

Ensin homot, sitten hauvat, sitten monisuhteiset

Eduskunnan lakivaliokunta äänestää tällä viikolla 25.6. tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn jatkosta. Jo adoptiokeskustelusta lähtien tasa-arvoa on vastustettu mitä naurettavimmilla argumenteilla.

Tasa-arvoinen avioliittolaki kaltevalla pinnalla

Yksi kestoargumenteista sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan on se, että moista vaatiessaan aktivistit ovat itselleen epärehellisiä, mikäli asettuvat samalla vastustamaan lukumääräneutraalia avioliittoa. Huolimatta siitä, että sellainen on yleisillä moraalimittareillamme täysin eri asia.

Pois alta, polyamoria tulee!

Eduskunta käsittelee ns. tasa-arvoiseen avioliittolakiin tähtäävää kansalaisaloitetta. "Tasa-arvoinen avioliittolaki" - voiko asiaa asenteellisemmin ilmaista? Nimi sisältää selvän mielipiteen ja vihjauksen, että ne, jotka eivät tätä aloitetta kannata, kannattavat epätasa-arvoista avioliittolakia. Voiko enemmän johtaa harhaan? Kyse on aivan muusta kuin tasa-arvosta. Kyse on siitä, että nainen on luotu naiseksi ja mies mieheksi ja heidät on tarkoitettu toisilleen. Muuten Sinua ja minua - ketään meistä - ei olisi olemassakaan.

Polyamorinen suhde, parinvalinta ja vitutukseen kuoleminen

Luin Milenan mietteitä ja sieltä viimeisintä blogitekstiä "Mehiläispesän kuhnurit" ja sieltä sain sitten inspiraation kirjoittaa tämän tekstini.

Tässä eräänä päivänä jouduin nettisivuille, joissa on kerrottu erilaisista suhteista, polyamorisesta, järkiavioliitosta ja parin valinnasta yms. Jouduin monelle muullekin sivulle, missä sivuttiin ihmissuhteita ja seksiä.

Ihminen ei ehkä olekaan yksiavioinen, olisikohan se vain uskonnon mukanaan tuoma rajoitus? En osaa sanoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä