Valtteri Aaltonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän tulevaisuus

Voisiko Venäjä hajota?

Moni ehkä yllättyi siitä, että ministeriöiden tilaamassa Voiman Venäjä -raportissa (ks linkki) maata ja sen valtajärjestelmää tarkasteltiin realistisesti ja että siinä tuotiin yhtenä kehitysvaihtoehtona esiin naapurimaamme lisääntyvä sisäinen hajautuminen. Suomettuneissa mielissämme Venäjä voi tuntua ikuisesti suurelta ja mahtavalta, kun taas kaikki puheet maan mahdollisesta jakautumisesta jopa erillisiksi itsenäisiksi valtioiksi tuomitaan herkästi venäläisvastaisuudeksi.

Sotilaallinen varustautuminen muuttaa maailmaa

Sotilasmenot kasvavat nykyään nopeasti etenkin Aasian maissa, missä niiden suuruudeksi arvioidaan nykyisin noin 450 miljardia dollaria. USA:n aggressiivinen asenne Kiinaa kohtaan, Kiinan ja Intian keskinäinen kilpailu, Korean niemimaan tilanne ja Kiinan kiistat muiden maiden kanssa merialueiden hallinnasta pitävät todennäköisesti yllä reipasta kasvua jatkossakin.

Hyvästit suurvaltaunelmille?

Yhdysvallat on päättänyt ottaa käyttöön uusia Venäjään kohdistuvia pakotteita vastauksena maan Englannissa suorittamaan myrkkyhyökkäykseen. Todella vahvat pakotteet tulevat käyttöön kolmen kuukauden kuluttua, jos Venäjä ei siihen mennessä taivu Yhdysvaltojen vaatimuksiin.

Kyse ei ole ihan tavanomaisesta uutisesta, vaan tämän prosessin käynnistyminen voi hyvin merkitä jopa lopullista kuoliniskua presidentti Putinin suurvaltahaaveille.

Uusiutuuko Putinin linja hänen neljännellä presidenttikaudellaan?

Presidentti Putinin uusi hallinto – illuusio vai tosi?

Uusiutuuko Putinin linja neljännellä presidiumillaan?  Vaikka sen on pakko uusiutua se tuskin sitä tekee..

*

Venäjän presidentiksi – jälleen – valittu Vladimir Vladimirovits Putin valmistautuu neljänteen (de facto 5.:een) presidiumiinsa.  Ilmenee tiettyä loiskiehuntaa: mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Keitä presidentti laittaa ulos, keitä nostaa sisään, keitä panee kierrätykseen, keitä imaisee kierrätyksen huipulle?

Kreml valinnan edessä

Financial Timesin mukaan Kremlissä harkitaan talousuudistaja Aleksei Kudrinin vetämistä mukaan maan johtotiimiin Vladimir Putinin siirtyessä seuraavalle presidenttikaudelleen (ks. linkki).

Päätös on tärkeä, sillä Kremlin on ennen pitkää pakko valita aggressiivisen laajentumispolitiikan ja talouden kuntoonsaattamisen välillä. Kyse on nimenomaan joko tai -ratkaisusta, sillä molempia tavoitteita ei ole mahdollista viedä eteenpäin samanaikaisesti.

L'état, c'est moi

Kävin läpi Vladimir Putinin eilisen mammuttilehdistötilaisuuden kysymykset ja vastaukset.

Putinin tulevaisuus

Päältä katsoen Venäjän valtionpäämiehen asema näyttää juuri nyt vahvalta. Istuvalla presidentillä ei ole kunnon haastajia tulevissa vaaleissa ja maan talouskin on sopeutettu öljyn vallitsevaan hintatasoon. Maailmalla kaikkien on otettava Venäjä tosissaan riippumatta siitä, pidetäänkö maan toimista vai ei.

Silti Venäjä on umpikujassa, josta päästään vain uuden ja hyvin toisella tavalla ajattelevan johtajan ohjauksessa.

Missio ja sen eteneminen

Mitä Venäjälle nykyään kuuluu?

Maailman huomio on kohdistunut viime aikoina Donald Trumpin alkutaipaleeseen ja länsi-Euroopan vaaleihin niin, että Venäjän asiat ovat jääneet hieman taka-alalle. Toki maan suhteen ollaan varuillaan länteen suunnattujen tietomurtojen ja poliittisten vaikutusyritysten vuoksi. Ukrainan kriisi jatkuu, Valko-Venäjällä pidetään kesällä isot sotaharjoitukset ja Venäjä toimii aktiivisesti myös Balkanilla ja Libyassa.

Huhuja ja kiistämisiä Moskovassa

Suomalaiset mediat – tai Aleksanteri-instituutin tutkijat – eivät tunnu aina seuraavan ihan niin tarkkaan Venäjän tapahtumia kuin pitäisi. En ole havainnut kommentteja esimerkiksi presidentinhallinnon viimeaikaisiin nimityksiin liittyvistä kiinnostavista tapahtumista.

Venäjän uusi turvallisuusdoktriini

Presidentti Putin allekirjoitti uudenvuodenaattona ukaasin numero 683,  joka päivittää Venäjän pitkän aikavälin kansallisen turvallisuusstrategian. Medioissa on jo todettu asiakirjan näkevän NATOn suurimpana uhkana, tuomitsevan järjestön laajentumispyrkimykset Venäjän lähialueilla sekä pitävän värivallankumouksia sisäisenä uhkana. Mutta ukaasista löytyy muutakin kiinnostavaa.

Venäjä sisäänpäinkääntyneenä ja ylhäältä ohjattuna yhteiskuntana

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä