Valtteri Aaltonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Vähittäiskauppa

Kaupan omat halpamerkit hallituksen tähtäimessä

Hallitusohjelmassa on pientä hämminkiä aiheuttanut sanamuoto: "Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet."

Tästä seurasi vilkasta ihmettelyä lehtien palstoilla, jossa huomion kohteeena olivat lähinnä S-ryhmän ja K-ryhmän halpis-brändit Rainbow, Pirkka jne.

Tasa-arvoa työelämässä?

Hallitus on pitkään jo rummuttanut sen puolesta että nyt on syytä keskittää rahaa ja tukea yrityksiin jotta Suomi saadaan nousuun ja työllisyys kasvamaan. Tähänhän se Kikykin perustui, leikataan toisilta jotta voidaan siirtää mm. juuri yrityksille rahaa jotta ne voisivat palkata lisää henkilökuntaa. Näin piti tulla lisää työpaikkoja, lisää vientiä, lisää hyvinvointia. Kaikille meille parempaa tulevaisuutta.

Kaavoituksesta kasvun eväitä

Vuosikaudet jatkuneeseen talouden alavireeseen näkyy pieniä toivon merkkejä. Työttömyys on vähentynyt kautta maan. Kaupan alalla työ lisääntyi aukioloaikojen vapauttamisen myötä ja kilpailukykysopimuksen tuoma vakaus luo myönteistä ilmapiiriä investoinneille.

Tehokas kaavoitus on eräs kasvun edellytys. Monissa tapauksissa kaavoitus valituksineen jarruttaa rakentamista ja investointeja. Tähän tarjotaan osaltaan ratkaisuja eduskunnan käsittelyssä olevassa hallituksen esityksessä maankäyttö- ja rakennuslaiksi.

Propagandasta ja apteekeista

Ennen kuin natsit ehtivät pilata hyvän sanan, Edward L. Bernays kirjoitti aikanaan propagandasta (1928). Pähkinänkuoressa kyse on ihmisten mielipiteiden hallitsemisesta, ja vaikka termiä propaganda ei enää käytetä, käytännössä jokainen merkittävä yhteiskunnallinen toimija pyrkii hallitsemaan eri sidosryhmien mielipiteitä omaksi hyödykseen.

Silloin kun se onnistuu, emme sitä huomaa, mutta silloin tällöin mopo keulii, ja pääsemme näkemään keisarin uusissa vaatteissaan. Alla kolme esimerkkiä:

Elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjä selkiytettävä

Viime viikolla Lidlin pakkausmerkinnät aiheuttivat kohun, kun liike oli myynyt Uusi-Seelantilaista lammasta varustettuna Suomen lipulla ja ”valmistettu Suomessa” merkinnällä. Lidl myönsi virheen tapahtuneen, mutta tästäkin huolimatta liikkeen pakkausmerkintöjä voidaan pitää kyseenalaisina.

Seitsemän teesiäni HOK-Elannon vaaleihin

Tämä kevät on ollut täynnä osuuskauppojen vaaleja. Huomenna 18.4 alkaa äänestys HOK-Elannon osalta, ja se päättyy 29.4. Vaaleissa valitaan 60 jäsentää edustajistoon yli tuhannen ehdokkaan joukosta. Edustajisto käyttää ylintä päätäntävaltaa osuuskaupassa ja valitsee hallintoneuvoston jäsenet. Olen ehdolla edustajistoon numerolla 997.

 

Tässä seitsemän keihäänkärkeä joita lupaan edustajistossa ajaa jos minut valitaan:

 

1) Hyötyä asiakasomistajille – parempi bonustaulukko

Meille on kerrottu, että Alko...

... palvelee asiantuntevasti ja ystävällisesti.

... ylläpitää tarpeita hyvin vastaavaa, kattavaa myymäläverkkoa.

... saa kokonsa vuoksi erittäin hyvät ostoehdot.

... on tehokas toimija.

... tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman.

... on kansan keskuudessa pidetty ja arvostettu tuotemerkki.

 

Tuhosiko Alkon monopoli Suomen Lähikaupan?

Kesko on ilmoittanut ostavansa Suomen Lähikaupan. Vuosikymmeniä laskusuunnassa ollut, nyt Suomen neljänneksi suurimman kauppaketjun siirtyminen Keskolle sementoi duopolia jonka ainoaksi haastajaksi jää nyt Lidl. Siwat ja Valintatalot siirtyvät näin Suomen toiseksi suurimmalle kauppaketjulle.

 

Pankit rohmuavat kohtuuttomia voittoja, kilpailu ei toimi

OP-ryhmä julkisti tänään osavuosikatsauksen. Puolen vuoden voitto on 630 miljoonaa eli vuositasolla noin 1260 miljoonaa. Järkyttävän paljon.

Se on niin paljon, että summan suuruuden ymmärtäminen vaatii pelkistetyn rautalankaesimerkin. En tiedä tarkalleen, mutta arvioin, että OP-ryhmällä on asiakkaina noin miljoona suomalaista kotitaloutta. Voitto on siten noin 1250 euroa per asiakaskotitalous.

On hyvä, että yritykset kannattavat. Mutta ei ole oikein, että mennään kohtuuttomuuksiin.

Helander, Protektionismi, kuluttajahinnat ja Vähittäiskauppa

Johdanto

Kirjoitus sisältää mielipiteitä, jotka eivät ole luotettavia tai minkäänlaisen asiantuntemuksen varassa. Sisältöön kannattaa siksi suhtautua kriittisesti ja skeptisesti. Kirjoitin kirjoituksen vieläpä melko huolimattomasti joten sisällössä saattaa olla kaikenlaisia huolimattomuuteenkin perustuvia puutteita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä